Cele mai populare sortimente de miere

Vreți să vă completați stocul de miere, dar nu știți la care tip să vă opriți? Pe piață există o mare varietate de aur dulce, care diferă după gust, aromă sau culoare. Până în prezent se cunosc peste 300 de tipuri de miere și fiecare dintre ele se laudă cu un set de beneficii pentru sănătate. De obicei, tipurile de miere sunt clasificate în funcție de sursa florii, deși se poate întâmpla ca  mierea extrasă din aceeași floare să aibă gust și culoare diferită. Acest lucru se explică prin diferența de temperatură sau gradul de precipitații din zona unde crește floarea. De asemenea, mierea de culoare mai deschisă tinde să aibă un gust mai blând în comparație cu tipurile de miere mai întunecate, care au un gust și miros mai pronunțat. Cele mai populare sortimente de miere obținute pe teritoriul Republicii Moldova sunt: mierea de rapiță, de mai, de tei, de floarea soarelui și mierea de levănțică. Dacă te pierzi în multitudinea de informații privind tipurile de miere și beneficiile acestora, atunci te invit să scoatem la suprafață momentele cu adevărat importante.

Miere de rapiță

Sezonul apicol în Republica Moldova începe cu mierea de rapiță. Această cultură agricolă este cunoscută de mai mult de două milenii. Datorită faptului că nu este o cultură pretențioasă și aproape totdeauna aduce venit, ea este cultivată pe larg și în țara noastră. Florile de rapiță se deschid în luna aprilie și se mențin deschise aproape 45 de zile. Acest lucru le dă suficient timp albinelor pentru a aduna nectar. Conform unor studii, de pe un hectar de rapiță se pot obține cel puțin 40-50 de kilograme de miere, în unele cazuri chiar și 100 de kilograme. Mierea de rapiță este foarte apreciată în ultimii ani, cu atât mai mult că este obținută într-o perioadă a anului în care flora meliferă este foarte săracă. Aceasta a devenit un produs solicitat atât în alimentație, cât și în cosmetologie. De obicei, mierea de rapiță este de un galben deschis, aproape incoloră. În unele cazuri poate fi de un galben intens si poate avea un miros pronunțat de floare de rapiță. Spre deosebire de alte tipuri de miere, cea de rapiță nu este foarte dulce și cristalizează mult mai repede. De aceea, apicultorii se grăbesc să o colecteze din faguri imediat după cules. Pe lângă faptul că mierea de rapiță este o sursă bună de vitamine și minerale, s-a constatat că aceasta  poate fi utilizată ca și exfoliant natural, contribuind la diminuarea acneei.

Sfârșitul primăverii se încununează cu colectarea mierii de mai. Mulți confundă mierea de mai cu cea de salcâm. Cea din urmă este transparentă ca apa și este obținută exclusiv din nectarul florilor de salcâm, iar cea de mai este de un galben-roșcat și se obține din multitudinea florilor care se deschid în luna mai (flori de salcâm, rapiță, lucernă, florile pomilor fructiferi și alte flori de primăvară). Beneficiile mierii de mai sunt de necontestat, la fel și proprietățile sale gustative. Datorită faptului că este o miere polifloră, aceasta are note ușoare de cireș, măr, arțar, căpșuni și de alte flori de primăvară, devenind cel mai solicitat tip de miere. Specialiștii încurajează consumul mierii de mai pentru normalizarea circulației sanguine, în cazul problemelor oculare sau ale celor legate de sistemul nervos.

Amatorii de dulce zic că mierea de tei este cel mai aromat tip de miere. Parfumul său inconfundabil ne duce în mijlocul unei păduri de tei și ne lasă acolo. Teiul înflorește în luna iunie, iar florile acestuia persistă timp de aproape 3 săptămâni. În acest timp se produce magia  – cel mai apreciat calmant natural, ideal în lupta cu insomnia, oboseala și stresul. „Vrăjitoarele” de la prisacă au grijă să folosească la maximum acest timp pentru a colecta cât mai mult nectar. Mierea de tei are și proprietăți antiseptice, motiv pentru care este folosită pe larg în tratarea simptomelor cauzate de răceli, gripă și bronșită. Pentru a evita aceste probleme de sănătate, nu ezita să introduci mierea de tei în meniul tău zilnic.

Miere de floarea soarelui

Floarea soarelui este cea care ne colorează țara în galben la mijloc de iulie. Toată abundența asta de culoarea face albinele să devină foarte energice și le motivează să producă unul dintre cele mai gustoase și sănătoase tipuri de miere. Puțini sunt cei care cunosc că acest sortiment de miere este cel mai pur, întrucât poluanții din sol și alte substanțe dăunătoare sunt reținute de plantă și nu ajung în nectarul pe care îl culeg albinele. Mierea de floarea soarelui cristalizează repede, uneori chiar în faguri, de asta extracția ei trebuie făcută imediat după cules. Mierea de floarea soarelui ajută la întărirea memoriei și la dezvoltarea intelectului, datorită conținutului sporit de lecitină în formă pură pe care îl are. Pe lângă tot amalgamul de beneficii, aceasta mai acționează ca un afrodiziac. Are un conținut ridicat de vitamina B, iar acest lucru sporește producția de testosteron și de estrogen, indicatori care stimulează dorința sexuală. Sper că acest din urmă argument să vă încurajeze ca să consumați mai multă miere de floarea soarelui 😊.

Miere de lavandă

În ultimii ani, țara noastră și-a lărgit considerabil ariile pentru culturile de levănțică, astfel reușind să facă parte din top 10 țări producătoare de ulei de levănțică la nivel mondial. În perioada când înflorește lavanda, toată lumea dă buzna în lanurile mov, puternic parfumate, inclusiv și albinele. Iar rezultatul este unul absolut fantastic! Mai rar vei avea ocazia să guști miere atât de delicioasă și de parfumată ca cea de lavandă. Mulți consideră că anume acest tip de miere este de o calitate net superioară față de alte tipuri, având o concentrație de polen redusă, un PH mai scăzut și aciditatea mai mare. Ea poate fi folosită atât în culinărie, cât și în cosmetologie. Datorită proprietăților antioxidante, măștile pe bază de miere de lavandă au efecte surprinzătoare. Sunt de apreciat și proprietățile ei antifungice și antivirale, care acționează ca un scut protector în lupta cu bacteriile, virușii și ciupercile.

Indiferent de tipul de miere pe care alegi să-l consumi, trebuie să reții un lucru: ca să te bucuri de toate proprietățile și beneficiile mierii este important să o consumi neprocesată, crudă, nefiind expusă termic, așa cum o poți găsi la Prisaca lui Traian!

Lasă un răspuns