Excursie virtuală la „fabrica de miere” sau cum albinele produc mierea

nectar

Adesea rămânem stupefiați de unele procese și creații ale naturii. Dacă ar fi să facem abstracție de factorul uman, am observa că nimic în lume nu poate fi comparat cu eficiența incredibilă a industriei albinelor. În interiorul stupului, fiecare albină are o treabă de făcut și întregul proces se desfășoară fără probleme, ezitări și abateri. Lumea acestor insecte extrem de muncitoare este foarte bine organizată. În caz că ai probleme la capitolul disciplină, atunci acest articol o să-ți fie de mare folos, iar albinele sunt cei mai buni profesori în acest sens. Așadar, te invit să facem împreună o călătorie la „fabrica de miere”, unde vei afla cum reușesc „gospodinele de la prisaca” să le facă pe toate.

fagure cu miere

În unul dintre articolele scrise anterior am menționat faptul că nu toate albinele produc miere. Dintre cele aproape 20.000 de specii de albine doar 5% produc miere comestibilă. Celelalte 95% produc miere în cantități foarte mici, suficient cât să le asigure propria existență. Haideți să ne imaginăm că însoțim albina în drumul ei de la floare la stup. Majoritatea dintre ele adună atât nectar, cât și polen simultan. Pe măsură ce albina aspiră nectarul din floare, acesta este depozitat într-o zonă specială a stomacului ei. În acest proces de colectare a nectarului, albinele preiau cu picioarele boabele de polen. Acestea din urmă sunt „periate” cu grijă de pe corp și picioare, astfel formându-se un nod de polen care este fixat în coș (adâncirea piciorului inferior). Când „sacii” ei de nectar sunt plini, albina se întoarce în stup. Ea transmite nectarul uneia dintre albinele din interior, apoi acestea este transportat din gură în gură, de la albină la albină. La final conținutul său de umiditate este redus cu aproximativ 50% (de la 70% la 20%). Acest lucru transformă nectarul în miere. Uneori nectarul este depozitat deodată în celulele din fagure, deoarece o anumită evaporare este cauzată de temperaturile ridicate din interiorul stupului. Înainte de a reveni din nou la floare pentru a aduna nectar și polen, albina se curăță pentru a putea lucra mai productiv.

polen

De-a lungul ciclului ei de viață, aceasta va lucra neobosit urmând acest ritm deloc ușor. Pentru a obține 450 grame de miere este nevoie de efortul și dedicația a 300 de albine, care vor munci zilnic timp de trei săptămâni. În medie, într-un stup trăiesc 40.000 de albine. Daaa! Albinele știu sa ne uimească nu doar prin organizarea și disciplina lor, dar și prin acuratețe și dedicație. Probabil că puțini cunosc faptul că albina este o mașină de zbor minunată. Ea poate transporta o încărcătură de nectar sau de polen aproape de propria sa greutate. A se lua în considerare faptul că cea mai avansată aeronavă poate decola având la bord o încărcătură care nu va depăși un sfert din greutatea sa. De aici și putem aprecia miracolul că albina poate rămâne în aer ducând așa o greutate. Un proverb românesc zice: „fii înțelept ca albina – dintre toate alege ce e mai de folos”. Acesta este și îndemnul nostru – alege tot ce e mai bun pentru tine și familia ta. Optează exclusiv pentru miere naturală, proaspăt recoltată din Prisaca lui Traian.

Lasă un răspuns