De ce mierea este considerată un super-aliment?

Tuturor ne plac bunătățile, totuși preferințele noastre în acest sens sunt diferite. Suntem dependenți de acea senzație de beatitudine atunci când savurăm cafeaua dimineața, când ne avântăm spre bolul cu dulciuri sau când alegem să ne îndulcim ceaiul cu miere. Deseori se întâmplă ca plăcerile noastre nevinovate să nu fie atât de sănătoase precum ne-am fi dorit. Unul dintre cele mai periculoase produse care dă dependență și care ne afectează sănătatea este zahărul. Partea bună e că acesta poate fi ușor înlocuit cu mierea, care este un aliment complex, absolut sănătos și care nu creează dependență.

Mierea este foarte bogată în substanțe bioactive și oferă doar beneficii organismului nostru. Timp de milenii ea a fost considerată a fi doar un îndulcitor, însă cu timpul oamenii au descoperit că ea conține multe alte substanțe benefice. Ea este un nutrient și un calmant excelent. Datorită proprietăților sale antibacteriene și antioxidante, mierea este utilizată pe scară largă în medicina populară.

Și dacă vă întrebați care este secretul acestui dar al naturii, vă invit să facem împreună o călătorie prin compoziția chimică a mierii.

Albinele sunt cei mai buni chimiști, care știu să-și îndeplinească sarcinile la cel mai înalt nivel. Folosind enzime și procesul de deshidratare, acești „cercetători” din lumea naturală sunt capabili să schimbe zahărul din nectar într-un aliment puternic suprasaturat. Mierea de albine este compusă din cel puțin 181 de elemente componente. În principal, ea este alcătuită din zaharuri: glucoză și fructoză.

Unele zaharuri precum glucoza și fructoza sunt simple, în timp ce altele precum zaharoza (zahărul de masă) sunt mai complexe. Arma secretă a unei albine este capacitatea sa de a schimba aceste zaharuri complexe găsite în nectarul florilor în zaharuri simple. Acest proces se numește hidroliză. Pentru a schimba zaharoza în fructoză, trebuie adăugate căldură, acizi și enzime. Este un proces complicat de laborator. Dar, când vine vorba despre chimia mierii, albinele (și enzimele lor) sunt mult mai eficiente decât oamenii de știință.

Deși principalele sale ingrediente sunt carbohidrații (zaharurile), totuși mierea conține și vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, acizi organici, polen și compuși aromatici.  Toate aceste elemente luate în ansamblu determină gustul unic al mierii, care reprezintă și rezultatul unor procese chimice complexe.

Datorită compoziției sale complexe, consumul de miere reduce foarte mult nivelul colesterolului din sânge. Vitaminele și minerale pe care le conține mierea fac din aceasta un aliment indispensabil într-o dietă sănătoasă. Mierea are proprietăți antibacteriene și, datorită acestui fapt, ea poate fi utilizată cu succes în a trata răcelile, gripa și durerile de gât.

Având în vedere că mierea conține atâtea elemente benefice și necesare organismului uman, mulți oameni se întreabă dacă i-ar putea îngrășa consumul de miere. Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri despre miere. Este un adevărat sacrilegiu să comparăm mierea cu zahărul rafinat.  Este adevărat că ambele produse sunt dulci, dar asemănările se încheie aici. Mierea nu îngrașă. De ce? Pentru că este un produs 100% natural, pe când zahărul este un aliment procesat foarte bogat în carbohidrați.

Mierea, în stare sa naturală, este compusă din carbohidrați în formă de fructoză, glucoză, anumite cantități de sucroză și alte zaharuri. Dar acești carbohidrați sunt prezenți în combinație cu diverse vitamine, aminoacizi, minerale precum zincul, magneziu, cupru, calciu, fier, potasiu și fosfor. De aceea mierea este un produs integral, pe când zahărul rafinat nu este altceva decât o sursă de carbohidrați în formă pură. Calcularea caloriilor ar trebui făcută doar în cazul produselor alimentare procesate, dar nu și în cazul celor integrale.

Așadar, este mult mai sănătos să utilizați mierea pe post de îndulcitor. Ea este extrem de sănătoasă și nu îngrașă. Este opțiunea dulce pe care ar trebui să o luați în considerare.

Lasă un răspuns