Mierea – între mit și realitate

Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente și ar fi bine să o consumăm cu regularitate, dacă vrem să avem grijă de organismul nostru. Sunt câteva zeci de tipuri de miere care au o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră. Fiecare tip de miere poate avea culoare, textură și chiar gust diferit. În jurul acestui produs fenomenal, creat cu multă grijă și dăruire de către „gospodinele” de la prisacă, au apărut o sumedenie de mituri. Foarte des se întâmplă că oamenilor le este greu să deosebească adevărurile de mituri legate de miere. Asta vom face acum – vom alege neghina din grâu.

Așadar, mai jos voi demonta câteva dintre cele mai populare mituri legate de miere:

miere zaharisită
  • Mierea cristalizată conține zahăr?

Este un neadevăr menit să dezorienteze oamenii, întrucât procesul de zaharisire a mierii este unul absolut natural. Ba mai mult, doar mierea naturală cristalizează mai devreme sau mai târziu, nu și cea artificială. Am abordat pe larg acest subiect într-un alt articol de pe site-ul nostru.

spuma mierii
  • Spuma albă care se formează deasupra mierii ne vorbește despre faptul că aceasta este alterată?

Acesta este un alt mit destul de răspândit. De fapt, această „spumă” se formează după extracție și este alcătuită din bule mici de aer. Pe de altă parte, se poate forma la începutul procesului de zaharisire a mierii. În orice caz, nu reprezintă o dovadă a alterării. Ba mai mult, trebuie să cunoașteți faptul că mierea nu expiră niciodată, dacă este stocată în recipiente sigilate.

miere întunecată
  • Mierea mai întunecată la culoare nu este la fel de bună ca cea mai deschisă?

Este un fals. Mierea poate avea culori și texturi diferite, în funcție de sursa din care a provenit polenul. Putem alege orice fel de miere după culoare, aromă, gust, textură, în fond va fi la fel de nutritivă și de delicioasă.

  • Toate albinele produc miere?

Deși în lume există aproape 20.000 de specii de albine, totuși doar 5% dintre ele produc miere comestibilă. În rest, albinele produc miere în cantități mici, așa încât să-și asigure propria existență.

mierea la copii
  • Copiii nu trebuie să mănânce miere?

 Asta depinde de vârsta lor. Nu vă grăbiți să dați miere bebelușilor și copiilor mici cu vârsta sub 18 luni. În schimb, acest lucru este absolut permis copiilor care depășesc această vârstă. De ce nu ar trebui să se bucure și ei de o gustare delicioasă și sănătoasă, care, la sigur, nu este la fel de dăunătoare ca alte dulciuri?!

  • Mierea îngrașă?

Fals! Adevărații iubitori de miere nu vor cădea pradă acestui mit. Am mai spus-o și nu o dată – mierea nu îngrașă pentru că este un produs 100% natural. Puțini cunosc faptul că o lingură de miere are 22 kcal,  iar una de zahăr 16 kcal. Și mai puțini știu că un aliment nu îngrașă doar în funcție de caloriile sale. Foarte mult îngrașă alimentele care sunt procesate precum e zahărul,  nu și dacă este integral așa ca mierea. În plus, cea din urmă mai conține diverse vitamine, minerale și aminoacizi. 

Chiar dacă miturile despre miere sunt destul de răspândite, totuși calitățile nutritive ale acesteia sunt de necontestat.  În caz că încă nu știți cu ce fel de miere să vă îndulciți diminețile, vă recomandăm, ba chiar vă îndemnăm, să savurați mierea naturală (doar din asta avem) de la Prisaca lui Traian. Nu există o satisfacție mai mare pentru noi decât mulțumirile pe care le primim din partea dumneavoastră.

În loc de concluzie: verificați informațiile și alegeți să vă îndulciți sănătos!

Lasă un răspuns